Himna DV Radost
Main menu

Elmeri u gradskom parku

Montessori odgojna skupina Elmeri kontinuirano provodi aktivnosti s kretanjem na otvorenom prostoru (dvorište vrtića,„Eko park“,„Zdravo park“,šetnje gradom…)

U cilju zadovoljavanja potrebe i želje za što prirodnijom i spontanijom igrom djece,organizirane su igre i aktivnosti u Perivoju dvorca Erdody.
S.V. (5god) – „ A što ćemo raditi u parku? Hoćemo samo šetati?“
K.V. (4god) –„Tamo ima tobogan i penjalica i onda se možeš penjati. I spuštati se možeš.“
M.T. (5,5god) – „Ima puno stazica. Možemo ići s biciklima i voziti se okolo.“

Prekrasan jesenski dan omogućio je dugotrajnu igru punu istraživanja o vrstama drveća u parku, imenovanju i opisivanju svega što vidimo kao što su bile patkica, ribe u jezeru koje su negdje duboko u vodi.
Hodanje preko mosta predstavljalo je pravi izazo vjer osim brige o vlastitom prelasku usmjerili smo svoju pozornost na brigu za prijatelja, kako bi prolazak preko mosta bio što sigurniji. Šetnice su bile stvorene za igre „ Lovice“, natjecateljske igre „Iznenadna promjena smjera“ i vježbe hodanja na različite načine, npr. „Hodanje zatvorenih očiju“. Baš nam je bilo zabavno!
Travnate površine su prekrasno mjesto za igre u lišću i s lišćem. Djeca su sakupljala otpalo lišće,bacala ga u vis i oko sebe, lišćem smo „prekrili“ prijatelja, izradili smo i staništa za životinje. U ovoj igri djeca su koristila i otpale grančice kao konstruktivan materijal. Nekoliko djece je lišće klasificiralo prema sljedećim kategorijama: boja,oblik i veličina. Igra „Skrivača“ među drvećem pokazala se vrlo zanimljivom u kojoj su djeca bila vrlo uspješna.
Dječje zadovoljstvo i umor pri povratku u vrtić,bila su znak da su djeca uživala te koliko im je potrebna i korisna igra u prirodi:
J.V. (6god.) – „Tak smo jako trčali do dvorca i onda se okrenuli i opet trčali do brda. Onda smo bili brži, a još smo se i zmazali.“
V.T. (6god.) –„ Ja sam najbrže trčao.“

Po povratku u vrtić,cipele su zaista bile prljave. Našlo se rješenje (krpice za pranje) i u tren se prljavština (blato) očistila.

Naši roditelji podržavaju ovakve i slične aktivnosti u prirodi te ih smatraju vrlo važnim u ranom razvoju djeteta:
Majka M. – „Divan dan u vrtiću i u parku.“
Majka M. V. – „Prekrasno ste proveli dan i klinci su oduševljeni.“
Majka K. – „Vidim da je djeci bilo lijepo.“

Fotografije realiziranih igara u gradskom parku nalaze se u prilogu. Ovisno o vremenskim uvjetima, ovakve i slične aktivnosti će se ponoviti kako bi u što većoj mjeri poticali rani razvoj djece i približili im ljepote grada u kojem žive.

Mihaela Pustaj, mag.praesc.educ.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
na vrh članka

Centralni objekt RADOST 1

Braće Radić 10, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 5,30 - 17,30

TELEFON
administrativna služba: 01 / 6281 - 241
stručna služba: 01 / 6281 - 095

Područni objekt RADOST 2

Bana Tome Erdodya Bakača, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 6,30 - 17,30

TELEFON
01 / 6281 - 631

Područni objekti

DESINEC

Radno vrijeme: 6,00 - 17,30
Telefon: 01 / 6279 - 008

CVETKOVIĆ

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6271 - 389

GORICA SVETOJANSKA

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6286 - 922