Himna DV Radost
Main menu

Provođenje Friends programa u Dječjem vrtiću Radost

U ponedjeljak 10. listopada 2022., prigodno na Svjetski dan mentalnog zdravlja, u Dječjem vrtiću Radost započelo je provođenje radionica za djecu u sklopu EU projekta Promocija mentalnog zdravlja djece i mladih u zajednici „FRIENDS“.
Nositelj projekta pod nazivom Promocija mentalnog zdravlja djece i mladih u zajednici „FRIENDS“ je Udruga za logopedsku i psihološku podršku „Ježeva kućica“ iz Jastrebarskog. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda te sredstvima Državnog proračuna, a ukupna vrijednost projekta je 490.314,90 kn. Partneri na ovom projektu su Grad Jastrebarsko, Dom zdravlja Zagrebačke županije i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.
FRIENDS program je inače razvijen od strane vrsne stručnjakinje iz područja dječje psihologije dr. Paule Barret i njenog tima psihologa i drugih stručnjaka, a kao znanstveno dokazana praksa za prevenciju razvoja anksioznosti i depresivnosti te promociju mentalnog zdravlja u zajednici provodi se u Kanadi, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Hong Kongu, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Portugalu, Grčkoj, Cipru, Meksiku, Peruu, Brazilu, Japanu, Koreji, Tajvanu i Maleziji.
Udruga za logopedsku i psihološku podršku „Ježeva kućica“ iz Jastrebarskog osigurala je licencu za provođenje ovog svjetskog programa u Hrvatskoj te educirala facilitatore, psihologe, logopede, pedagoge i socijalne pedagoge, za dosljednu primjenu ovog programa u našoj zajednici s djecom različitih dobnih skupina u dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi.
FRIENDS program će se tijekom ove pedagoške godine provoditi u svim objektima Dječjeg vrtića Radost, s djecom 10 odgojnih skupina redovitog programa – Krijesnice, Koale, Elmeri, Šapice, Ribice, Bubamare, Oblačići, Vjeverice, Mačkice, Žirafice te s djecom koja će polaziti program predškole. Očekivani obuhvat je oko 250 djece uz suglasnost roditelja/skrbnika djece. Planira se provesti 20 radionica u svakoj navedenoj odgojnoj skupini u periodu od listopada 2022. godine do travnja 2023. godine, a dinamika radionica bit će jednom tjedno po 45 minuta.
Roditelji/ skrbnici djece su krajem rujna imali mogućnost sudjelovati na sastancima s ciljem predstavljanja ovog projekta, a teme obrađene na radionicama za djecu moći će pratiti kroz e-Priručnik te zajedno s djetetom kod kuće provoditi dodatne aktivnosti. Za dobivanje pristupne lozinke i korištenje e-Priručnika roditelji/skrbnici djece se trebaju javiti e-mailom Udruzi „Ježeva kućica“ na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s podacima: ime i prezime djeteta te odgojna skupina.
Kroz sudjelovanje na radionicama FRIENDS programa djeca će kroz dobno primjene aktivnosti osnaživati svoje kompetencije u životnim vještinama i suočavanju sa izazovnim situacijama, stjecati vještine nošenja sa stresom, razvijati samoregulaciju emocija i vještine samoumirivanja, poticati samopouzdanje i empatiju, graditi pozitivne socijalne mreže i identificirati uzore, identificirati vrijednosti koje promiču dobre životne odabire, poboljšavati stavove prema daljnjem učenju i školskom uspjehu te učiti o dobrim odnosima s vršnjacima kako bi se smanjivalo vršnjačko zlostavljanje.

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
na vrh članka

Centralni objekt RADOST 1

Braće Radić 10, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 5,30 - 17,30

TELEFON
administrativna služba: 01 / 6281 - 241
stručna služba: 01 / 6281 - 095

Područni objekt RADOST 2

Bana Tome Erdodya Bakača, 10450 Jastrebarsko
Radno vrijeme: 6,30 - 17,30

TELEFON
01 / 6281 - 631

Područni objekti

DESINEC

Radno vrijeme: 6,00 - 17,30
Telefon: 01 / 6279 - 008

CVETKOVIĆ

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6271 - 389

GORICA SVETOJANSKA

Radno vrijeme: 6,30 - 16,30
Telefon: 01 / 6286 - 922